Головним смаколиком свята Великдень вважаються паски. Хтось пече їх самостійно, а хтось звик купувати пасхальну випічку в магазинах. Однак цього року святкова здоба "влетить у копієчку". Ціни на паски в середньому стали на 21% вище, ніж у 2020 році.

Як розповіли аналітики УКАБ, за пів кіло паски українцям потрібно буде заплатити 81 гривню. Торік така ж коштувала в середньому 70 гривень. Велика паска коштуватиме близько 140-160 гривень. Сирна паска обійдеться у 216 гривень.

Експерти пояснили, чому великодня випічка різко подорожчала. Причина - зростання цін на інгредієнти паски.

Так в першу чергу істотно піднялися в ціні курячі яйця, цукор, масло, сир, сметана. Фахівці уточнили, зростання цін на яйця пояснюється тим, що зросла їх собівартість.

Антимонопольний комітет України (АМКУ) вивчає причини зростання цін на яйця, соняшникову олію і цукор.

"Найбільший приріст у ціні продемонстрували курячі яйця, які зросли на 52% порівняно з Великоднем минулого року. Зростання ціни почалося ще у вересні 2020 року і досяг свого піку в січні-2021, після чого ціна зафіксувалася", — йдеться в повідомленні.

Експерти прогнозують, що в середині травня ціни трохи спадуть завдяки надходженням від приватних домогосподарств.

Зазначимо, видання Тhepage.ua підрахувало, скільки коштуватиме спекти паску вдома в поточному році.

Для великодньої випічки потрібно буде купити:

- борошно 1,8 кг - 31,00 грн (13,00 грн);

– молоко 500 мл - 20,10 грн (10 грн);

- дріжджі сухі 11 г - 5,9 грн (5 грн);

– яйця 5 шт - 25 грн (11 грн);

– цукор 500 г - 15,5 грн (7,5 грн);

– ванілін 1 уп. - 2,60 грн (1 грн);

- вершкове масло 200 г - 52,99 (50 грн);

– родзинки 200 г - 16,86 (14 грн);

- сіль на рецепт приблизно 10 гр - 0,26 грн (0,20 грн).

Підсумкова приблизна сума 170 гривень. Однак, за ці гроші вийде близько кілограма паски.

Раніше "Нyser" писав про те, як "Великодній кошик" подорожчав у різних регіонах України.

Також наш портал повідомляв, як правильно випікати паски.

Нагадуємо, українцям розповіли, як освятити великодні кошики.